Alle som lever nære en med diabetes må få så mye kunnskap som mulig om sykdommen for å kunne hjelpe best mulig. Det er viktig å huske at ingen person med diabetes har det på samme måte, eller opplever det å ha diabetes helt likt.
Diagnosen diabetes kommer gjerne som lyn fra klar himmel. Barnet ditt har vært redusert en stund, kanskje vært slapp og trett, tynn og kanskje til og med begynt å tisse på seg om natten. Etter at insulinbehandlingen er kommet i gang, ”får du tilbake” det opplagte, glade barnet. Og ikke noe er bedre enn det. Men vel hjemme dukker det opp situasjoner som krever en spesiell innsats fra deg som har omsorg for barn med diabetes.
Mat og drikke
Barn med diabetes kan i stor grad spise som andre barn, men vær klar over visse fallgruver du bør unngå:
Barnehage og skole
Hvor mye skal man fortelle de ansatte i barnehagen eller skolen? Fortell så mye at de blir trygge på situasjonen, men ikke så mye at de blir redde for å dra på turer eller ha den daglige omsorgen. Spør diabetessykepleieren om å ta en prat med de ansatte. Når det gjelder vennene til barnet ditt, er det kjempefint om du og barnet ditt forklarer litt om diabetes sammen. Det tar vekk barnas nysgjerrighet og usikkerhet, og kan forebygge mobbing.
Søskensjalusi
Dersom du har flere barn, er det viktig å ikke glemme disse! Barnet med diabetes får gjerne masse oppmerksomhet og egen tid med de voksne, mens et søsken med et blått kne må vente til blodsukkeret er målt, druesukkeret gitt eller insulinet satt. Når dere er blitt mer rutinerte i diabetesomsorgen, kan det være lurt å sette av alenetid med søsknene også, slik at de ikke utvikler misunnelse eller sinne.
Barnevakt
For å ta vare på deg selv og din partner, er det viktig å alliere seg med gode barnevakter som kan avlaste innimellom. Besteforeldre eller andre voksne du kan lære opp i det grunnleggende med å måle blodsukker og å passe måltidene, er supert. Ta med mobilen, så kan barnevakten nå deg om nødvendig.
Kilder:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Ragnar Hanås: Type 1 diabetes. NKS-forlaget 2002.
Det skjer mye i ungdomstiden – kroppen forandres, hjernen forandres og ikke minst – aksepten for innblanding fra foreldrene synker drastisk. Slik er det for alle. Diabetes kan lett komme på toppen av det hele, enten barnet ditt er nydiagnostisert eller har hatt diabetes i flere år allerede.
Løsrivelse
Alle ungdommer ønsker i større eller mindre grad å løsrive seg fra foreldrene sine. For mange resulterer det i en dårligere innsats når det gjelder å måle blodsukker, ta sitt insulin og spise fornuftig. Mange studier viser at langtidsblodsukkeret (HbA1c) stiger noe i ungdomstiden. Dette gjenspeiler ikke en nødvendig stigning, men er oftest et uttrykk for at det i større grad enn tidligere er et misforhold mellom insulinet som settes, og maten som spises.
Hormoner i opprør
Mens insulin er det eneste hormonet som flytter sukker inn i cellene, er det en rekke hormoner som øker blodsukkeret ved å påvirke leveren til å slippe ut sukker i blodbanen. Veksthormoner og kjønnshormoner er blant disse. Hormonene er spesielt aktive mens ungdommene sover, noe som kan forklare at mange opplever en sterk økning i blodsukkeret om natten. Måling og oppjustering av dosene sikrer et bedre fastende blodsukker om morgenen, og dermed et mer opplagt barn som er klar for læring. Veksthormonene og kjønnshormonene er også ansvarlige for at det generelle insulinbehovet i mange tilfeller dobles i de verste vekstperiodene.
Alkohol
Enten vi liker det eller ikke, vil ungdom med diabetes i like stor grad som andre ungdommer, eksperimentere med alkohol. Så foregrip problemer ved å ta opp effekten av alkohol: Blodsukkeret blir lett lavt når kroppen forbrenner alkohol istedenfor mat. I tillegg er det lett å glemme å ta insulin, eller å ta for mye, eller ikke kjenne igjen symptomene på føling. Måtehold er lurt, og også det å ikke legge seg etter en fest uten å ha spist. Diabeteslegen kan også ta opp dette med ungdommen. Les også om blodsukkermåling og alkohol.
Først og fremst ungdommer
Diabetesdiagnosen må ikke få overskygge det faktum at ungdommen først og fremst er ungdom. De fleste av ungdomstidens problemer, med høylytte krangler, kjærlighetssorg eller uønsket oppførsel, har ikke noe med diabetes å gjøre i det hele tatt. Husk det, neste gang du er fristet til å be barnet ditt måle blodsukkeret sitt midt i en opphetet diskusjon om leggetider.
Kilder:
A Statement of the American Diabetes Association: Care of Children and Adolescents With Type 1 Diabetes. Posted 02/02/2005. From Diabetes Care.
Ragnar Hanås: Type 1 diabetes. NKS-forlaget 2002.
Ansvaret for å følge opp sykdommen og å gjøre de rette valgene i hverdagen, ligger hos den voksne diabetikeren selv. Det er en enorm støtte og trygghet i å ha en partner å dele tanker, følelser og problemer med – men ansvaret er ikke partnerens. Om du føler et for stort ansvar som partner, kan det lett dreies over til at du blir en vokter isteden, noe som ikke er ønskelig.
Spesielt for partnere til type 1 diabetikere
Nattlige følinger kommer ofte uten forvarsel, og mange type 1 diabetikere våkner heller ikke av føling. Om din partner har nattlige følinger, kan det være trygt å vite at du kan bistå med druesukker, glukosegelé eller på annen måte få blodsukkeret opp igjen. Ikke la det gå ut over din egen søvn, det tjener ingen av dere på!
Spesielt for partnere til type 2 diabetikere
For de fleste med type 2 diabetes, vil det være aktuelt å øke mosjonsnivået noe. I en slik situasjon kan du være med som en treningspartner – det er mye morsommere å trene sammen enn alene. Finn aktiviteter som passer dere begge. Alle har godt av å være i bevegelse i minst en halv time hver dag. Les mer om trening her.
Sex og samliv
Stadig flere personer med diabetes velger å bruke insulinpumpe, og noen føler sjenanse overfor pumpen eller infusjonssettet sitt, spesielt med ny seksualpartner. Aktiv sex kan sees på som fysisk aktivitet, så det går godt an å koble fra pumpen under selve akten. Om partneren din har hatt vanskelig kontrollerbart blodsukker, kan ereksjonsproblemer være en komplikasjon. Uansett problem er det viktig å vise forståelse.
Støtte fra andre
Via din lokale diabetesforening kan du komme i kontakt med andre pårørende til voksne diabetikere. Dette kan være en nyttig kilde til kunnskap og støtte for deg så vel som din partner som har diabetes.
Kilder:
Trief PM: Diabetes and Your Marriage. Making Things Work. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16220596
Roszler J, Polonsky WH, Edelman SV: The Secrets of Living and Loving with Diabetes: Three Experts Answer Questions You've Always Wanted to Ask. ISBN: 1-57284-066-8. Surrey Books 2005.