Diabetes type 2

Fordeler med egenmåling

Grunnleggende informasjon til pasienter med diabetes.

Hvis du har diabetes, er du en av mange. På verdensbasis er det millioner av mennesker som har diabetes. Det er en overkommelig tilstand, og med riktig diabetesbehandling, kan du leve et langt og rikt liv.

Diabetes – dette bør du vite

Diabetes er en tilstand der mengden sukker (glukose) i blodet er høyere enn normalt.

Diabetes type 1 er når bukspyttkjertelen produserer lite eller ikke noe insulin. Insulin er nødvendig for å hjelpe sukkeret å komme inn i cellene i kroppen. Sukkeret kommer fra maten du spiser, og det brukes i alle celler og organer for å lage den energien som holder kroppen i gang.

Personer med diabetes type 2 kan fortsatt klare å produsere insulin, men cellene klarer ikke å reagere godt nok på insulinet. De er med andre ord «insulinresistente». I begynnelsen kompenserer bukspyttkjertelen for dette ved å lage mer insulin. Men etter en stund blir den sliten og klarer ikke å produsere nok insulin til å holde blodsukkeret på det riktige nivået.

Hvordan kan diabetes type 2 håndteres?

Blodsukkeret reagerer godt på en rekke livsstilsendringer, så det er mange måter å håndtere diabetes på. Sunne vaner og legemidler jobber sammen for å få blodsukkernivået under kontroll.

  • Mat: Lag en personlig kostholdsplan, gjerne med hjelp fra en erfaren ernæringsfysiolog.
  • Trening: Vær aktiv i hverdagen.
  • Legemidler: Ta de legemidlene legen sier er nødvendig.

Årsaker og risikofaktorer til diabetes type 2

Det er ikke fastslått en helt nøyaktig årsak til diabetes type 2. Forskning har vist at utviklingen av diabetes type 2 er knyttet til en rekke risikofaktorer.

Disse risikofaktorene omfatter:

  • Historikk med hyperglykemi, prediabetes og/eller svangerskapsdiabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Høyt kolesterol
  • Genetikk og etnisitet
  • Familiehistorie
  • Overvekt og fedme
  • Manglende trening
  • Alder

Tips til en sunn livsstil

1. Mat

Det er mulig å kontrollere blodsukkeret med sunne matvaner. Når du vet hva som er i måltidene du spiser, blir det mye lettere å kontrollere effekten på blodsukkeret.

Nyttige tips:

  • Varier! Spis ulike typer mat.1
  • Få en balanse! Spis flere måltider i løpet av dagen, og ikke hopp over måltider.1
  • Velg og vrak! Grønnsaker, fullkornsprodukter, frukt, fettfrie meieriprodukter, sunt fett og magert kjøtt eller fisk – mange matvarer kan passe for deg.1
Person eating salad
Woman drinking water

2. Drikke

Tenk på hva du drikker – det kan også påvirke blodsukkeret ditt.

Nyttige tips:

  • Få i deg nok væske. Vann er det beste du kan velge.
  • Liker du kaffe eller te? Hvis du drikker dem uten noe i, kan dette være en del av et sunt, sukkerredusert kosthold.
  • Bytt til drikke med lite eller ingen sukker og sunne alternativer.2
  • Alkohol inneholder kalorier og noen ganger sukker, og dette kan derfor påvirke blodsukkernivået. Spør legen din hvis du har spørsmål om hvordan du skal håndtere alkohol.

3. Det er viktig å holde seg aktiv

Hvis du har diabetes, er det svært viktig å holde seg aktiv! Å trene regelmessig er en viktig måte å forbedre blodsukkernivået på, siden trening kan hjelpe kroppscellene til å bruke insulinet på en mer effektiv måte.3,4 Fysisk aktivitet kan også forbedre kolesterolet,4 forbedre blodtrykket4 og redusere vekten på en forsvarlig måte.5

Hvis du trenger råd om hvordan du kan inkludere trening i hverdagen, kan du ta en titt på tipsene nedenfor:6

Start i det små: Hvis trening er nytt for deg, kan du prøve å gjøre små endringer som vil få deg til å bevege deg mer i hverdagen. Prøv for eksempel å gå opp trappene i stedet for å bruke heisen, gå til nærbutikken i stedet for å kjøre bil, eller få med venner og familie på tur.

Få hjertepumpa i gang: Når du er klar til å være enda mer aktiv, kan du prøve aerobe øvelser som løping, sykling og svømming. Denne typen aktivitet er nyttig for å kontrollere blodsukkernivået og vil forbedre hjertehelsen.

Start opp med styrketrening: Hvis du har muligheten, må du gjerne prøve å trene med vekter to til tre ganger i uken. Denne typen aktivitet kan holde musklene og beina sterke, og det kan få blodsukkernivået under kontroll fordi det hjelper insulinet å bli mer effektivt.

Ivareta kroppens smidighet: Husk å tøye både før og etter trening for å forhindre skade på musklene.

Snakk med helsepersonell før du gjør endringer i treningsopplegget, for å være sikker på at du forstår hvilken innvirkning det kan ha på blodsukkernivået og eventuelle nødvendige skritt du bør ta for å holde deg trygg og frisk.

4. Ikke røyk

Røyking er en risikofaktor for diabetes og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, for eksempel høyt blodtrykk.

5. Legemidler

Sunn mat og fysisk aktivitet er en god start for diabetesbehandlingen, og det kan være tilstrekkelig. Men hvis dette ikke er nok til å normalisere blodsukkernivået, kan legen be deg om å bruke orale/injiserbare legemidler og/eller insulin for å nå dette målet.

Healthy senior couple

Måling av blodsukker er viktig!

Å måle blodsukkernivået er viktig, slik at du kan sjekke hvor godt du håndterer egen diabetes.

Slik måler du blodsukkernivået:

Blodsukkernivået kan måles ved hjelp av et blodsukkerapparat/måler. Du stikker deg i fingeren, får ut en dråpe blod, så forteller måleren deg hvor mye sukker det er i blodet på det tidspunktet. På denne måten kan du sjekke om blodsukkeret ligger innenfor det ønskede området.

Egenmåling av blodsukker: Hva er fordelene med dette?

  • Egenmåling kan hjelpe deg å forstå hvilken effekt det har på blodsukkernivået at du endrer kosthold, driver med fysisk aktivitet og bruker legemidler.7
  • Egenmåling for å støtte glykemisk behandling kan redusere sjansen for makrovaskulære komplikasjoner og forbedre livskvaliteten.8

Hva er strukturert måling?

  • Strukturert måling er en egenmålingsstrategi der man utfører egne blodsukkermålinger til faste tider gjennom uka for å se hvordan daglige aktiviteter påvirker blodsukkeret.9
  • Ved å oppdage mønstre eller identifisere faktorer som får blodsukkernivået til å stige eller falle, er det mulig å se hvordan man kan justere mat, aktivitet og legemidler* for å opprettholde stabile blodsukkernivåer.9

Ristende hender, støyende omgivelser, travel morgen?

Det er ikke alltid lett å måle blodsukkeret. Blodsukkermåleren CONTOUR®NEXT gir deg 60 sekunder til å påføre mer blod på den samme strimmel11, om nødvendig, noe som gjør det enkelt å utføre en avlesning selv under ufullkomne forhold.12

Washing hands

Vask og tørk hendene.

Insert test strip

Sett strimmelen inn i måleren, og måleren slår seg på.

Prick your finger

Stikk fingeren med stikkepennen på siden av fingeren.

Sip in blood

Før enden av teststrimmelen til bloddråpen og la teststrimmelen suge blod til apparatet piper.

Test result with smartLIGHT

Etter en nedtelling på 5 sekunder vil måleren vise blodsukkerresultatet ditt.

Test result with smartLIGHT

smartLIGHT-funksjonen gir enklere forståelse av blodsukkernivået, og den viser om blodsukkermålingen er over, innenfor eller under målområdet.10,11

Se brukerveiledningen til CONTOUR®-måleren for fullstendige instruksjoner før du tar måleren i bruk. *Som diskutert med helsepersonell.

For personer med diabetes type 2 som trenger insulinbehandling

Diabetes kan håndteres på en god måte hvis blodsukkernivået holdes innenfor det ønskede målområde med injeksjoner av riktig dose insulin til riktig tid. Men hvis du endrer matvaner eller endrer fysisk aktivitetsnivå, kan blodsukkernivået bli for lavt eller for høyt. Hvis sukkernivået stiger mye (hyperglykemi) og holder seg høyt, er det fare for varig skade på organer og andre komplikasjoner. Hvis blodsukkernivået blir for lavt (hypoglykemi), kan du miste viktige funksjoner, f.eks. evnen til å tenke og fullføre rutineoppgaver.

Spør helsepersonell om hvilket målområde for blodsukker du har, og få råd om hvordan du skal reagere på hypoglykemiske og hyperglykemiske situasjoner.

Visste du?

CONTOUR®NEXT-måleren leverer svært god nøyaktighet~†13,14 og brukervennlighet, med innovative funksjoner som smartLIGHT og Second-Chance® Sampling for å gjøre diabetesbehandling enkel og effektiv.

 

Referanser:

~Minimumskravene til nøyaktighet i ISO15197: 2013 Seksjon 6.3-standarden krever at ≥95 % av de målte verdiene faller innenfor ±0,83 mmol/L ved glukosekonsentrasjoner <5,5 mmol/L eller innenfor ±15 % ≥5,5 mmol/L av den refererte metoden.
En ad hoc-analyse viste at 95 % av resultatene var innenfor feilområdet ±0,3 mmol/L eller ±5,3 % av laboratoriereferanseverdiene for henholdsvis glukosekonsentrasjoner <5,5 mmol/L eller ≥5,5 mmol/L.

1. https://diabetes.org/food-nutrition/, åpnet 10. juli 2024.
2. Jean-Philippe Drouin-Chartier et al. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care 1 December 2019; 42 (12): 2181-2189.
3. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
4. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079 l DOI:10.2337/dc16-1728.
5. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914.
6. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/living-with-diabetes/tip-sheets/aade7/aade7_being_active.pdf?sfvrsn=12 accessed January 11th 2021.
7. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes — 2024; Diabetes Care 2024;47(Suppl. 1).
8. Huang IC et al. The Influence of Self-monitoring Blood Glucose Frequency on the Oscillation of Hemoglobin A1c and Chronic Complications. Chang Gung Med J. 2012;35(1):46–53.
9. Gracia TR et al. Structured SMBG in early management of T2DM: Contributions from the St Carlos study. World J Diabetes. 2014;5(4):471–481.
10. Smartson online survey, Sweden 2017. 352 respondents: People with type 1 and type 2 diabetes, over 18 years old, who tested at least 4-7 times a day. Participants received free meter and tests strips. Survey funded by Ascensia Diabetes Care.
11. Brukerveiledning for CONTOUR®NEXT, 07/21.
12. Richardson J et al. Clinical Relevance of Reapplication of Blood .Samples During Blood Glucose Testing. Poster presented at the virtual 20th Annual Diabetes Technology Meeting (DTM). 12 November 2020.
13. Pleus S et al (2022) Evaluering av brukerytelse og systemnøyaktighetsvurdering av fire blodsukkerovervåkingssystemer med fargekoding av måleresultater. J Diab Sci and Technol;1-9.
14. Internasjonal organisasjon for standardisering. In vitro-diagnostiske testsystemer – krav til blodsukkerovervåkingssystemer for selvtesting ved behandling av diabetes mellitus (ISO 15197). International Organization for Standardization, Genève, Sveits, 2013.