Visste du?
Vitenskapelig bevist har CONTOUR®NEXT en nøyaktighet som overgår den nødvendige industristandarden med nesten 3x 1~†2, noe som sikrer bedre glykemisk kontroll.
Nøyaktighet er viktig når du skal:Diabetes er en tilstand der mengden sukker (glukose) i blodet er høyere enn normalt. Diabetes type 1 er når kroppen produserer lite eller ingen insulin. Insulin er nødvendig for å hjelpe sukkeret å komme inn i cellene i kroppen. Sukkeret kommer fra maten du spiser, og det brukes i alle celler og organer for å lage den energien.
Insulinet som mangler i kroppen, må erstattes. Vanligvis må insulin injiseres i det subkutane vevet (mage eller lår).
Personer med diabetes type 2 klarer fortsatt å produsere insulin, men cellene klarer ikke å reagere godt nok på insulinet. De fleste med diabetes type 2 trenger tabletter og/eller insulininjeksjoner for å regulere mengden sukker i blodet (også kalt blodsukkernivået).
Det å spise mat, levere sukker til cellene og omdanne det til energi, er viktige prosesser i kroppen. Sukkernivået i blodet er et resultat av disse prosessene. Hvis nivåene er for høye eller for lave, kan det føre til alvorlige konsekvenser for kroppen. Derfor er normale blodsukkernivåer viktig for helsen.
Blodsukkernivået kan måles ved hjelp av et «blodsukkerapparat/måler». Du stikker deg i fingeren, får ut en dråpe blod, så forteller måleren deg hvor mye sukker det er i blodet. På denne måten kan du sjekke om blodsukkeret ligger innenfor det riktige området.
Når sukkernivået i blodet stiger over normalområdet, blir du hyperglykemisk. Hvis sukkernivået holder seg for høyt over lengre tid, er det fare for skader på organer og andre komplikasjoner.
Høye blodsukkernivåer utvikles når kroppen ikke produserer nok insulin. Det kan også skje når en person med diabetes glemmer en insulininjeksjon eller hvis den injiserte insulindosen var for lav.
Blodsukkernivået kan også falle under normalområdet, noe som fører til hypoglykemi. Hypoglykemi kalles ofte en «insulinreaksjon», fordi den kan oppstå når man har tatt for mye insulin. Lavt blodsukker er vanlig hos pasienter med diabetes type 1. I gjennomsnitt er det episoder med symptomer to ganger i uken. Antall lave nivåer som ikke merkes (uten symptomer, om natten), kan være enda høyere.
Hvis blodsukkernivået blir for lavt, kan du miste viktige funksjoner, f.eks. evnen til å tenke og handle normalt. Lavt blodsukker krever umiddelbare tiltak!
Snakk med helsepersonell om hvilket målområde for blodsukker du har.
Insulin er et hormon som produseres naturlig av bukspyttkjertelen. Uten insulin kan ikke sukkeret komme inn i cellene, og det vil da hope seg opp i blodet. Insulin er legemiddelet som brukes av personer hvis bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin (diabetes type 1) eller hvis cellene ikke reagerer som de skal på insulinet (diabetes type 2).
Når blodsukkernivået stiger etter et måltid, er insulin nødvendig å bruke for personer med diabetes type 1 for å få sukkernivået tilbake til det normale. Hos friske mennesker sørger bukspyttkjertelen for å gi den riktige mengden insulin. Personer med diabetes type 1 må injisere insulin flere ganger daglig med insulinpenner, sprøyter eller insulinpumper. Måling av blodsukker hjelper deg å finne ut når og hvor mye insulin du trenger å injisere.
Det finnes flere typer insulin, basert på hvor raskt og hvor lenge de virker i menneskekroppen. Helsepersonell vil samarbeide med deg for å velge den typen som passer best for deg.
Typer insulin | Levering (tiden det tar å nå blodbanen*) | Topp (tiden det tar å nå høyeste effektnivå*) | Varighet (hvor lenge den virker) |
---|---|---|---|
Hurtigvirkende | ≈15 minutter | ≈1 time | ≈2 til 4 timer |
Vanlig eller korttidsvirkende | ≈30 minutter | ≈2 til 3 timer | ≈4 til 12 timer |
Intermediærvirkende | ≈2 til 4 timer | ≈4 til 12 timer | ≈12 til 18 timer |
Langtidsvirkende | Flere timer | Reduserer blodsukkernivået relativt jevnt over 24 timer |
* Tid etter injeksjon
Maten du spiser har stor innflytelse på sukkernivået i blodet. Det er viktig å ha god kunnskap om maten du spiser, slik at du kan håndtere insulininjeksjonene i tråd med dette. En ernæringsfysiolog med god kunnskap om diabetes type 1 kan hjelpe deg å sette opp en plan for et balansert kosthold, insulindoser og riktig aktivitetsnivå. Når dine spisevaner eller preferanser endres, må kostholdsplanen oppdateres.
Når du beveger deg, bruker kroppen mer energi, og den bruker opp sukkeret raskere enn når du hviler. Å være aktiv er bra! På lang sikt vil trening bidra til å stabilisere blodsukkernivået.
Sosial og mental støtte kan være positivt for hvordan du har det. Det kan være svært nyttig å dele erfaringer med andre personer med diabetes. Et godt nettverk med støtte fra familiemedlemmer, venner og diabetespasientorganisasjoner utgjør virkelig en forskjell!
Det kan hende at insulin må oppbevares i kjøleskap. Hvis du synes det er vondt å injisere kaldt insulin, kan insulinbeholderen ligge i romtemperatur før injeksjon. Enkelte insulinprodukter kan oppbevares på denne måten i cirka en måned. Sørg for å alltid sjekke og følge leverandørens instruksjoner.
Det er ikke alltid lett å måle blodsukkeret. Blodsukkermåleren CONTOUR®NEXT gir deg 60 sekunder til å påføre mer blod på den samme strimmel8, om nødvendig, noe som gjør det enkelt å utføre en avlesning selv under ufullkomne forhold.
Du kan få mer informasjon og personlige råd om diabetes type 1 ved å snakke med helsepersonell.
Referanser: www.diabetes.org
~Minimumskrav til nøyaktighet i ISO15197: 2013 Seksjon 6.3-standarden krever at ≥95 % av de målte verdiene faller innenfor ±0,83 mmol/L ved glukosekonsentrasjoner <5,5 mmol/L eller innenfor ±15 % ≥5,5 mmol/L av den refererte metoden
†En ad hoc-analyse viste at 95 % av resultatene var innenfor feilområdet ±0,3 mmol/L eller ±5,3 % av laboratoriereferanseverdiene for henholdsvis glukosekonsentrasjoner <5,5 mmol/L eller ≥5,5 mmol/L