Det er i mindre og mindre grad aktuelt å snakke om et eget diabeteskosthold, slik man gjorde for noen tiår siden. Det er vanlig i Norden å anbefale et allsidig og variert kosthold som ligger så tett opp til de generelle anbefalingene for et sunt kosthold som mulig. Men fordi de færreste av oss faktisk spiser på denne måten, betyr det en viss kostomlegging idet diagnosen er et faktum.
Hva er et sunt kosthold?
Et kosthold som holder blodsukkeret stabilt, som forebygger hjertesykdom og som også forebygger eller reduserer overvekt, er det ideelle for en diabetiker. Det betyr i korte trekk en kost med:
Husk også å spise regelmessig. Det holder blodsukkeret stabilt og forebygger følinger, samtidig som det holder forbrenningen oppe og forebygger overvekt.
Gode råd:
Kilder:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Mat og Type 1 diabetes (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Mat og Type 2 diabetes (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Før graviditeten
Har du diabetes og planlegger graviditet, bør du sammen med legen din legge opp et program som stabiliserer blodsukkeret. Dette forhindrer at barnet vokser seg alt for stort på mye sukker i blodet, noe som kan komplisere fødselen. Det anbefales at langtidsblodsukkeret (HbA1c) er på 7,5 % eller noe lavere i noen måneder før unnfangelsen. I tillegg er det viktig å få kontrollert nyrefunksjonen hos mor. Som for alle andre kvinner, anbefales et tilskudd av B-vitaminet folat på 400 mikrogram per dag, og deretter 500 mikrogram per dag gjennom svangerskapet.
Kost i svangerskapet
Før og under graviditeten er det avgjørende å følge de generelle rådene for et sunt kosthold. Husk å spise regelmessig, heller i små, men hyppige måltider dersom du er kvalm. Tilskudd av vitamin D og omega-3 er viktig både for deg og for barnet. Et multivitamin- og mineraltilskudd beregnet på gravide kan også være en god forsikring i bunn.
Spesielt for deg med type 1 diabetes
Insulinbehovet vil ofte være lavt i begynnelsen av svangerskapet, noe som kan merkes ved hyppigere følinger. Du trenger ikke å bekymre deg for barnet i slike situasjoner, det har det bra. Mot slutten av svangerskapet vil insulinbehovet stige igjen, og så, rett etter fødselen, er behovet på nivå med før graviditeten. Du kan dermed ha behov for hyppige dosereguleringer gjennom svangerskapet. Ta dette opp med legen din på de regelmessige graviditetskontrollene.
Spesielt for deg med type 2 diabetes
Selv om du var godt regulert med kost og mosjon før graviditeten, er det vanlig at også type 2 diabetikere må bruke insulininjeksjoner i svangerskapet. Mot termin kan det bli snakk om ganske store doser insulin. Gravide bruker vanligvis ikke antidiabetika. Stabiliser blodsukkeret ved å begrense bruken av sukker- og stivelsesrike matvarer som godteri, poteter, pasta, ris og brød.
Fødsel og amming
Gravide kvinner med diabetes pleier å gå svangerskapet ut og føde til termin. Vanligvis blir barnet hos mor etter fødselen, men av og til kan det være nødvendig å observere barnet på barneavdeling, spesielt med tanke på blodsukkernivået. Ønsker du å amme, er dette også helt i orden. Pass på å justere insulinbehovet noe ned, og å spise og drikke nok til å produsere melk.
Kilder: Norges diabetesforbund: Faktaark om diabetes og svangerskap. Revidert av professor Kristian F. Hanssen og sist oppdatert i februar 2005.
Lucas MJ: Diabetes complicating pregnancy. Obstet Gynecol Clin North Am. 2001; 28(3):513-36.
Personer som har diabetes kan være utsatt for å få nedsatt følsomhet og dårligere blodsirkulasjon i føttene. Dette kan føre til fotproblemer som tørr hud, sprukket hud, forhardning av huden og sår. Hold føttene dine friske ved å ta vare på dem.
Ta gjerne en ekstra titt på føttene dine hver dag. Du skal være oppmerksom på hevelser, røde eller ømme områder, tørr eller fortykket hud. Det er også viktig at du lar en fotterapeut, sykepleier eller lege se på føttene dine minst en gang i året.
Fothygiene
Strømper og sko
Å slutte å røyke er et godt råd. Røyking bidrar til nedsatt blodsirkulasjon i bl.a. føttene som igjen vil øke sjansen for fotproblemer.
Ulike undersøkelser viser at opp til halvparten av menn med diabetes, klager over en utilfredsstillende seksuell funksjon. Det vanligste er at man har vanskeligheter med å holde penis stiv lenge nok, og derved får lavere seksuell prestasjon i forhold til egne ønsker/forventninger. Dette kaller vi potensproblemer eller ereksjonssvikt.
Det finnes få undersøkelser som belyser kvinner med diabetes og seksualitet. Omlag én av fire kvinner med diabetes oppgir å ha seksuelle vansker. Dette er det samme som vi finner hos kvinner uten diabetes. Ser vi derimot bare på kvinner med type 2 diabetes, finner vi at disse kvinnene har mindre lyst på sex og unngår det oftere enn kvinner i samme alder som ikke har diabetes.
Ereksjonssvikt
Omtrent 30 % av menn over 40 år er plaget med ereksjonssvikt og hos de fleste er denne tilstanden fortsatt ubehandlet. Hele 12% av menn med diabetes får ereksjonssvikt som første symptom på sykdommen sin. Det positive er at det finnes hjelp å få og at det lønner seg å oppsøke hjelp.
Hva er ereksjonssvikt? Ereksjonssvikt er en vedvarende manglende evne til å oppnå og/eller beholde en ereksjon tilstrekkelig for tilfredsstillende seksuell aktivitet. Ved moderat ereksjonssvikt opptrer dette av og til mens man ved komplett ereksjonssvikt ikke lenger klarer å gjennomføre et tilfredsstillende samleie.
Årsaker? Ereksjonssvikt har ofte flere sammensatte årsaker. Selv små forandringer i de tilførende blodårene vil kunne forstyrre ereksjonsevnen, ettersom reisning er en opphopning av blod under trykk i penis. Medikament som for eksempel blodtrykksenkende medisiner eller medisiner mot psykiske lidelser kan virke negativt. Kirurgiske inngrep eller stress, økonomiske og personlige bekymringer, samlivsproblemer, fysisk utmattelse eller kroniske sykdommer kan også bidra.
Ereksjonsvikt og diabetes: Fordi personer med diabetes kan få vaskulære- og nevrogene komplikasjoner, har de økt risiko for å få ereksjonssvikt:
Hva kan man selv gjøre ved ereksjonssvikt? Det viktigste er å slutte å røyke, redusere inntaket av fett fra dyr i kosten, mosjonere regelmessig og unngå overvekt. Siden diabetesnerveskade er et uttrykk for høyt blodsukker over lang tid må en motvirke at blodsukkeret er for høyt. Det finnes også forskjellig medikamentell behandling av ereksjonssvikt.
Kilder:
www.lommelegen.no, www.diabetesinfo.no
Ref: 1) Goldstein i et al. Diabetes Care 2003;26:777-783
2) Chu HV et al. Current Diabetes Reports 2002; 2: 60-66
Selv om legene og diabetesteamet ditt sitter med en masse generell kunnskap om det å ha diabetes, er det bare du som kjenner effekten av behandlingen på deg selv. Derfor er det viktig at du deltar aktivt, slik at behandlingen i størst mulig grad blir tilpasset deg – og ikke omvendt, at du må tilpasse deg et standardisert behandlingsopplegg.
Hvem kan hjelpe meg?
Det første stedet du får hjelp etter diagnosen, er hos din faste lege og/eller hos diabetesteamet ditt. Her får du svar på mye. Men når du kommer hjem, trenger du støtte og forståelse fra familie, venner og kolleger.
Om du har fått type 1 diabetes, er det mye nytt å forholde seg til, med injeksjoner, insulindoser, blodsukkermålinger og så videre. La dine nærmeste få delta, eller i det minste få innsikt i, hva du har å forholde deg til. Det kan bety mye å få kyndig hjelp til å få opp blodsukkeret dersom du har en kraftig føling.
Ved type 2 diabetes er det også mye å lære, ikke bare de regelmessige blodsukkermålingene, men også kostomlegging og nye mosjonsvaner. For å få til sunn kost og mosjon hjelper det ofte å involvere familie, venner og kollegaer!
Diabetesforeningen kan også gi deg svar på mange av spørsmålene dine, samt å sette deg i kontakt med andre i samme situasjon. Dette er kanskje stedet der du finner størst forståelse for hvordan du opplever diagnosen.
Det er også mye nyttig kunnskap å ta med seg fra de ulike produsentene av insulin, antidiabetika, blodsukkerapparater og injeksjons-/pumpeutstyr, spesielt på områdene som knytter seg til det rent tekniske.
Hva skal jeg spørre legen/sykepleieren om?
Før de regelmessige kontrollene dine, er det lurt å notere ned aktuelle temaer du ønsker å ta opp, ellers er det lett å glemme det. Her er en sjekkliste:
Gjentatte høye/lave blodsukkerverdier til faste tider på døgnet
Kilder:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Mayo Clinic Staff: Diabetes care: 10 ways to avoid complications. www. Mayoclinic.com. Skrevet 6. januar 2006.
Fysisk aktivitet og trening gir gunstige effekter på alle menneskers helse. Her kan du lese hva trening gjør med kroppen din.
Noen av de viktigste helsegevinstene ved trening er:
Hvorfor er trening så bra?
Når vi bruker musklene våre i trening og ellers, økes glukosetransporten i muskelen og insulinfølsomheten bedres. Trening påvirker to fysiske faktorer som har stor betydning for alles helse og funksjonsevne; hjertet og muskelmassen. Utholdenhetstrening er det som i størst grad påvirker hjertet, mens styrketrening har størst effekt på styrken og muskelmassen din.
Hva skjer med blodsukkeret når du trener?
All fysisk aktivitet har en blodsukkersenkende effekt, det vil si at blodsukkeret reduseres når du er aktiv. Hvor mye og hvor fort blodsukkeret synker er individuelt og avhenger av hvor intensivt / hardt du beveger deg. Trener du rolig, for eksempel går en tur, kan du sannsynligvis gå flere timer før du eventuelt får føling. Løper du så fort du kan synker blodsukkeret raskere.
Noen praktiske tips hvis du vil trene utholdenhet:
Når du trener | |
---|---|
Kortvarig aktivitet (under 30 minutter) | Liten eller ingen reduksjon i insulinmengde. |
Langvarig aktivitet (45- 90 min) | Reduksjon i insulinmengde før aktivitet. Hvis økten varer mer enn 60 minutter kan du innta ”raske” karbohydrater som for eksempel utblandet sportsdrikk, hvert 20. til 30. minutt. Insulinmengden til natten og påfølgende dag kan reduseres på grunn av treningens effekt på insulinfølsomheten. |
Langvarig aktivitet (fra 2 - 8 timer) | Reduser insulinmengde med opp mot 25 % før aktivitet. Innta ”raske” karbohydrater som for eksempel utblandet sportsdrikk, hvert 20. til 30. minutt. Er du aktiv mer enn tre-fire timer, er det lurt å spise et måltid, for eksempel brød med syltetøy og frukt. Insulinmengden til natten og påfølgende dag skal reduseres. |
Treningstips:
God trening!